Fem tips för en bekymmersfri sommar

Här en kort lista på vad som kan vara bra att fundera över inför sommar och semester.

Ta hand om dig själv och dina nära och kära i sommar.

Tänk om mina mediciner tar slut? Hur får jag vård på annan ort? Har jag tillräckligt med hjälpmedel? Tänk till innan så slipper du oroa dig i sommar. 

1. Fyll på dina recept

Förnya dina recept i god tid så att du inte plötsligt står utan läkemedel i sommar. Skulle din läkare vara på semester kan du behöva träffa en annan läkare för att förnya ditt recept. 

2. Se till att du har tillräckligt med hjälpmedel hemma

Du som använder förbrukningshjälpmedel som till exempel diabeteshjälpmedel, inkontinensskydd eller näringsdrycker bör se till att du har tillräckligt av dem hemma. Kontakta din vårdgivare i god tid om du behöver fylla på förråden. 

Visste du att du också kan få förbrukningshjälpmedel leverade till valfri adress i Sverige? Det kan vara praktiskt om du vistas någon annanstans i sommar. 

3. Du som behöver vård på annan ort

Du som vet att du i sommar kommer att behöva vård på annan ort än där du vanligen bor bör prata med din ordinarie vårdgivare. De kan då hjälpa dig att hitta en lämplig vårdgivare på din semesterort. 

4. Ta med dig frikortet

Ditt elektroniska frikort fungerar i Stockholms län och på Gotland. Tror du att du kan behöva vård i övriga Sverige rekommenderar vi att du beställer ett frikort på papper att ta med dig. 

Logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster, så kan du beställa hem ett frikort till din folkbokföringsadress under rubriken "Alla övriga tjänster / Högkostnadsskydd". Eller be personalen i kassan på din mottagning om hjälp. 

5. Vaccinera dig nu om du inte redan gjort det

Antalet människor som drabbas av infektioner från fästingar ökar i Stockholms län. Du som ännu inte vaccinerat dig mot TBE är välkommen att göra det hos våra vårdcentraler och husläkarmottagningar. Du som ska ut i världen kan ofta också få hjälp med vilka vaccinationer du behöver för just din resa. 

Vård i Stockholms län i sommar

Vänd dig i första hand till din vårdcentral eller husläkarmottagning om du behöver vård i sommar. Ofta kan de erbjuda dig tid samma dag eller dagen efter. 

När vårdcentralen är stängd kan du vända dig till någon av de närakuter som finns i Stockholms län. Där får du hjälp snabbare än på sjukhusens akutmottagningar. Behöver du träffa en läkare men inte kan ta dig till närakuten så kan en jourläkare komma hem till dig.

Välkommen att ringa 1177 för hjälp och råd dygnet runt. 

Publicerad 2017-06-07