Skriv ut den här sidan

Närakuter

På närakuten kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och olycksfall som inte är livshotande. Vid livsfara ring alltid 112.

Närakuten är främst till för dig som behöver mer akut vård än din vårdcentral eller husläkarjour kan erbjuda. Vi kan hjälpa dig med till exempel frakturer, hjärnskakning, större sårskador, misstänkt lunginflammation, misstänkt propp i ben och akuta allergiska problem. 

De flesta som kommer till oss får tillräcklig behandling för att kunna åka hem efteråt. Men skulle vår undersökning visa att du behöver komma till en annan specialist kan vi ordna så att du får en remiss.

Vi kan också hjälpa dig att komma till rätt akutmottagning om det visar sig att du behöver intensiv akut vård. I så fall ordnar vi med transport till den akutmottagning där du får bäst hjälp.

Ring först så slipper du vänta i onödan

Kontakta alltid 1177 Vårdguidens sjukvårdsrådgivning på telefon 1177 innan du åker till närakuten. Då minskar risken för att du får vänta i onödan. 

Sjuksköterskorna på 1177 Vårdguiden kan ge dig råd om du får bäst hjälp hos en närakut, akutmottagning på sjukhus eller om du bör vända dig till din vårdcentral eller husläkarjour.

Du kan också ringa direkt till våra närakuter. Vi har ett gemensamt telefonnummer: 08-123 366 00. Förutom rådgivning kan du få veta ungefär hur många som just nu köar på din närmaste närakut. 

Vi måste dock alltid hjälpa dem som är svårast sjuka först. Små barn kan ibland också behöva förtur. Därför är det svårt för oss att veta hur länge du kan behöva vänta. 

Vi som jobbar här

På närakuten träffar du specialistläkare och sjuksköterskor med särskilda kunskaper om akut sjukvård.

Vi har även hög kompetens för barn och äldre, samt möjlighet till konsultation från andra specialister.

Senast ändrad: 2018-02-15